Een zandtafel, hij staat wel in elke klas.
Buiten het spelen in zand kan je er nog zoveel meer mee.
Ik geef jou 6 tips wat je allemaal kan doen met zand.
Zoeken in zand
Verstop wat voorwerpen in het zand en laat de kleuters deze zoeken met een zoekkaart. Om het nog leuker te maken kan je enkele elementen toevoegen die ze enkel mogen gebruiken om te zoeken ( bv: lepels, stokken, pincetten, borstels, schepjes,…)
Het hoeven ook niet altijd voorwerpen te zijn, je kan gerust gelamineerde prentjes gebruiken. Deze kan je verstoppen onder het zand en bied borstels aan om hun te laten zoeken.
De zoekkaarten zorgen voor extra betrokkenheid zodat men kan zien wat men nog moet vinden.
Om te laten zoeken in zand gebruik je het best zacht en droog zand.
2. Bouwen met zand
Een klassieker die niet mag ontbreken uiteraard. Bied verschillende vormpjes aan die men kan gebruiken om iets te bouwen. Denk ook eens verder dan een zandkasteel, bv een ridderkasteel, huis, grot, vulkaan, taarten, ….
Om te bouwen is zacht maar vochtig zand het beste. Je kan ook kinetisch zand gebruiken.
3. Stempelen in zand
Ook heel leuk is hun laten stempelen in zand. Je kan vaak met gewone stempels als een mooie afdruk maken. Voor men gaat stempelen is het wel belangrijk dat men een effen ondergrond heeft en fijn vochtig zand.
Het stempelen kan je ook in patronen laten doen volgens opdrachtkaarten om dit extra leuk te maken.
Heel erg leuk is om hierbij voetsporen te betrekken. Elk thema rond dieren is hiervoor geschikt, gewoon met de plastic dieren in het zand.
Om het nog extra leuker te maken kan je ook voetspoorkaarten maken, dat het voetspoor een bepaalde weg moet volgen.
4. Zand zeven
Voeg aan het zand wat kleine elementen toe die groter zijn dan de zandkorrels. Dit kan heel wat sensorisch materiaal zijn zodat rijst, parels, pompons,. edelstenen, zaadjes… Door zeven toe te voegen gaat men het zand en de elementen gaan scheiden en is men terwijl aan het sorteren.
5. Tekenen/schrijven in zand
Dit idee is ook zeker wel bekend in de kleuterklas. Laat hun iets tekenen of schrijven in het zand. Schrijven kan met met de vinger of men een penseel. Je kan hun prenten laten tekenen of de schrijfpatronen laten schrijven.
Het tekenen kan je in zacht zand ook met water doen door een pipet eraan toe te voegen. Tekenen in nat zand kan je met een stokje zoals hier aangegeven bij het spel ‘ tekenzandkastelen.
6. Meten/wegen met zand
Zand is ideaal om te leren meten of wegen. Geef hun enkele potjes en laat hun deze vullen met schepjes zand. Welk potje weegt het lichtst of zwaarst? Je kan 2 verschillende formaten aanbieden om die conservatie aan bod te laten komen. Ook kan je hun het potje laten vullen tot het een bepaalde gewicht heeft of zwaarder/lichter is dan iets anders. Gebruik hiervoor zowel nat als droog zand en laat hun vergelijken.
Meten van zand is ook mogelijk, zo kan je hun de inhoud van zand laten weten. In welk potje zit het meest/minst zand? Hiervoor zijn de meetstokjes natuurlijk ideaal.
Zo dit waren mijn 6 zandideeën.
Ik hoop dat ik je wat extra inspiratie heb gegeven om te werken rond zand in de klas.
Jolien