GRATIS verzending vanaf € 100

Afbeeldingstips

Share This Post

Veel kleuterjuffen maken hun eigen spelletjes met de computer en gebruiken daarbij prenten van het internet die ze eventueel bewerken.

Hier zijn enkele tips rond het vinden van mooie prenten en het bewerken ervan. 

 

Prenten vinden


Wanneer je spelletjes wilt maken, ga je op zoek naar prenten op het internet of als je wat tekentalent hebt dan teken je ze zelf. Heb je niet echt tekentalent of heb je er gewoon geen tijd voor, dan gebruik je toch gewoon prenten van internet. Maar soms vind je niet meteen de prent die je wilt. Hier zijn een aantal tips hoe je mooie prenten kan vinden. 

Tik in google achter je zoekwoord volgende opties. 

 • png
 • kleurplaat
 • engels
 • Clipart
 • cartoon
 • illustratie

Je zal zien dat je veel meer keuze hebt tussen bepaalde prenten. Persoonlijk gebruik ik het meeste het woordje Clipart. 

Bewerkingsprogramma’s


Wil je een prentje andere kleuren of patronen geven, iets veranderen aan de afbeelding? Dan heb je een bewerkingsprogramma nodig. Er zijn een aantal gratis programma’s die erg handig van pas komen dan. 

 • GIMP
 • Paint

Paint is een basisprogramma waarmee je een aantal simpele dingen kan aanpassen, zoals opvullen, gummen of bijsnijden.

GIMP is al wat ingewikkelder en heeft veel meer mogelijkheden dan Paint. 

Achtergrond verwijderen


Als de prenten elkaar moeten overlappen, dan heb je nood aan prenten die  geen achtergrond hebben. Er zijn 2 mogelijkheden om de achtergrond van een afbeelding te verwijderen. 

 1. Achtergrond verwijderen met Word

Het is mogelijk om de achtergrond van een prent te verwijderen in word. Dit doe je door de opties ‘ achtergrond verwijderen’ te gebruiken die verschijnt bij opmaak voor afbeeldingen. Klik met het minnetje ( achtergrond om te verwijderen) op het roze gedeelte rond je afbeelding en druk daarna op enter. De achtergrond zal daarna weg zijn. 

 

Deze optie raad ik echter niet aan. Als je namelijk je bestand gaat afdrukken, dan kan het voorkomen dat de achtergrond zwart afdrukt. Dit is afhankelijk van je besturingssysteem, alsook je printer. 

   2. Achtergrond verwijderen met GIMP

Ik raad aan om de achtergrond te verwijderen met het bewerkingsprogramma GIMP en je prent daarna te integreren in word. Upload de afbeelding in het programma GIMP. Klik in het menu op ‘ Laag’ , daarna op transparantie en daarna op ‘alfakanaal toevoegen’. Klik nu links op het toverstafje en daarna op de achtergrond die je wilt verwijderen, vervolgens zal de achtergrond verdwijnen. Sla je afbeelding vervolgens op onder de bestandsindeling PNG.

Handige functies in word


Als je spelletjes maakt in microsoft word zijn er enkele handige functies die je hierbij kan gebruiken. 

 • Tekstterugloop: Zet je prent ‘ voor tekst’ of transparant. 
 • Bijsnijden: snij je afbeelding bij als je deze kleiner van oppervlakte wilt of als je een bepaald deel slechts wilt gebruiken. 
 • Vormen: maak gebruik van vormen om je prenten in te zetten of om een afbeelding te maken. 
 • Schaduw: je kan van een prent een schaduw maken in word. Klik op de afbeelding en daarna bij opmaak op ‘ artiestieke effecten’ en ‘ opties voor ‘ artiestieke effecten’. Klik op het 4e prentje van afbeelding en sleep de helderheid naar -100%. 
 • Tekstvak: gebruik een tekstvak als je op eender welke plaats tekst wilt plaatsen, zorg  ervoor dat je geen opvulling gebruikt. 
 

Onthou dat de prenten die je op internet vindt, wel onder het auteursrecht vallen en dus niet mogen gedeeld worden of verkocht worden. Je gebruikt hiervoor best rechtenvrije afbeeldingen. 

 

Ik hoop dat jullie iets hebben aan deze tips.

Als er vragen zijn, stel deze dan gerust. 

 

Jolien

Bekijk ook nog andere berichten

VIP

Vernieuwde VIP-formule

Vernieuwde VIP- formule Wist je dat je bij O’playjo VIP kan worden? Als VIP krijg je tal van exclusieve extra voordelen. Sinds kort is de

Het O'playjoteam

Het O’playjoteam 23/24

Het O’playjoteam bestaat uit 10 ambassadeurs die de materialen van O’playjo uitvoerig testen en evalueren. Zij bepalen het aanbod van O’playjo en zorgen ervoor dat