Over een week is het weer zover, Moederdag. Voor mij is Moederdag altijd al een moeilijke dag geweest, maar toen ik 2 jaar geleden mijn mama ben verloren is deze dag nu nog moeilijker geworden.
Vandaag wil ik je 3 redenen geven waarom het niet aangeraden is om Moederdag op zich als thema te gaan uitwerken.
Hier gaan we.
1. Stereotiep
Het bekende handtassenspel of de patronenketting, iedereen herkent deze spellen wel. Wie werkt rond Moederdag denkt aan handtassen, juwelen, kleedjes en bloemen, maar is dat wel bij elke mama zo?
Niet elke mama heeft een handtas, draagt juwelen, houdt van bloemen of doet het huishouden.
Door Moederdag als thema te gaan uitwerken, val je vaak in de valkuilen van stereotiep te werken. Mama’s moeten juwelen dragen en het huishouden doen, dat is hoe we herkennen wie een mama is.
We creëren op deze manier een bepaald beeld van een mama, terwijl dit in het echte leven helemaal anders kan zijn.
2. Het gezinsbeeld
Een traditioneel gezinsbeeld bestaat uit een mama en papa.
Nu in 2021 bestaan er heel wat andere gezinsbeelden, die ook oké zijn.
Denk maar aan de gescheiden ouders, het adoptiegezin, alleenstaande ouders, gezinnen met 2 papa’s, transgenders of gezinnen waarbij het kind door de grootouders wordt opgevoed.
Wanneer je Moederdag op zich als thema gaat uitwerken, ga je vaak uit vanuit het traditioneel gezinsbeeld en is er minder aandacht voor de andere gezinsbeelden.
Wanneer kinderen voelen dat hun gezinsbeeld niet overeenkomt met het beeld in de klas, dan gaat men zich anders en apart gaan voelen, alsof dit niet oké is, terwijl dit het wel kan zijn.
3. Kwetsbare kinderen
In de klas leer je dat mama’s je graag zien en voor je zorgen, maar dat is niet in elke thuissituatie zo.
Heb je al eens stilgestaan bij de situatie waarbij een mama in de gevangenis zit of in een instelling zit of waarbij de mama er niet meer is?
Het zijn situaties die kinderen kwetsbaar maken en waarbij ze er constant aan herinnerd worden dat ze anders zijn wat het extra pijnlijk voor hun maakt.
Het maken van de bekende Moederdag geschenkjes legt hier nog maar eens de nadruk op. Bij moeilijke thuissituaties gaat de leerkracht zich gaan aanpassen en wordt het geschenkje dan ook vaak voor de papa of oma gemaakt.
Een goede praktische oplossing, maar niet voor het kind.
Doordat de leerkracht zich gaat aanpassen aan de situatie van dat kind, met goede bedoelingen uiteraard, voelt het kind zich nog meer anders. Het krijgt het gevoel dat het geen normaal leven heeft, terwijl een andere situatie ook oké kan zijn.
Mogen we dan niet meer rond Moederdag werken?
Tuurlijk wel, Moederdag is in België een traditionele dag, maar verwerk het in een ander thema. Door het te verwerken in een ander thema hou je rekening met mijn 3 voorgaande redenen en leg je er minder de nadruk op.
Wat je ook kan doen is er een familiedag van maken waarbij je niet alleen de moeder of de vader centraal zet. Het geschenkje kan men maken voor wie men zelf wil, want dat is toch de bedoeling van een geschenk?
Dat je het geeft aan iemand die je graag ziet en iemand die goed voor je is en niet vanuit een verplichting.
Laat de kinderen leren wat liefde tussen mensen is en niet enkel tussen een ouder en kind ( want dat is niet overal het geval.)
Zelf ben ik opgegroeid in een moeilijke thuissituatie waardoor ik het hele Moederdag- gebeuren vanuit een andere hoek bekijk. De hoek van het kwetsbare kind die opgegroeid werd in een niet normaal leven. Het verliezen van mijn mama geeft mijn standpunt om Moederdag niet uit te werken alleen maar versterkt.
Deze 3 redenen zijn uiteraard ook van toepassing op Vaderdag.
Jolien