Logo header mobiel

GRATIS verzending vanaf € 100

Zwarte pieten, roetveegpieten

Share This Post

Al jaren heerst er een zwarte pietdiscussie waarbij zwarte piet wordt gezien als discriminatie vanwege zijn ‘ zwarte’ huidskleur.  Ondanks dat de meningen toch verdeeld blijven, passen bepaalde bedrijven hun aanbod aan. Zo zal je in de Hema geen zwarte pieten meer terugvinden en ook uitgeverij Clavis besloot om alle prentenboeken met zwarte piet te gaan vernietigen.  Zwarte piet wordt vervangen door een blanke piet met roetvegen, de roetveegpiet. Maar kunnen blanke pieten ook niet discriminerend worden beschouwd? 

 

Hoe zwarte piet door kinderen wordt gezien, discriminerend of niet, is afhankelijk van hoe volwassenen hiermee omgaan. Wanneer men zwarte piet als discriminerend beschouwd zal men dit onbewust ook zo gaan doorgeven aan de kinderen.  De ouders en leerkrachten spelen hier dus een belangrijke rol in. 

In de klas of op school beslist de leerkracht zelf welke piet men gaat gebruiken en hoe men deze gaat aanbrengen.  Vaak gebruikt men zwarte piet of roetveegpiet, maar kunnen we deze niet samen gebruiken? 

Indien beide worden gebruikt, kan er minder sprake zijn van discriminatie en leren de kinderen dat er pieten zijn met verschillende huidskleuren. Bovendien zou de overgang niet zo plots zijn als zwarte piet in de toekomst volledig niet meer zou mogen. 

 

Kunnen we de zwart pietdiscussie niet ombuigen naar een verhaal van diversiteit zonder discriminatie?

Een verhaal met pieten van verschillende nationaliteiten en huidskleuren, multi- culturele pieten.

Er zijn toch immers pieten van over heel de wereld die Sinterklaas helpen en de kinderen speelgoed brengen? Op deze manier leren de kinderen omgaan met diversiteit in de samenleving. Dit zou ook voordelen voor bedrijven opleveren want op deze manier kunnen ook de materialen met zwarte pieten nog op gebruikt worden en hoeven deze niet vernietigd te worden.

 

Als leerkracht is het een schoolbeslissing hoe je met deze pietendiscussie zal omgaan.  Aangezien de meningen nog verdeeld zijn en ik als webshop geen standpunt wil innemen zijn alle materialen rond Sinterklaas zowel verkrijgbaar met zwarte pieten als met roetveegpieten. 

 

Indien je wil reageren, gelieve dit met respect en vanuit je eigen mening te doen. 

Bekijk ook nog andere berichten

themahoeken lente

5 themahoeken in thema lente

Vandaag neem ik je mee op hoekverrijking voor het thema lente.

In het thema lente kan je namelijk best veel themahoeken aanbieden. Ik toon je welke en wat je daarin kan aanbieden.

lenteblaadjes

De groei van groene lenteblaadjes

De lente is ondertussen volop in het land.

Bij het thema lente denken we vaak aan bloemen, maar eigenlijk is het eerste symbool van de lente de groei van groene blaadjes.

Eerst de blaadjes, dan de bloemen.