‘ Ik ga een bundel maken en verkopen.’
‘ Ik ga een website maken om mijn downloads te verkopen. ‘
‘ Ik ga nieuwsbrieven versturen.’
Het zijn enkele situaties die de laatste tijd nogal opvallen. Vooral sinds corona zijn er erg veel juffen aan de slag gegaan met het maken en verkopen van bundels, maar mag dit zomaar?
Ik leg het je uit aan de hand van voorgaande situaties.
Situatie 1: Bundels maken en verkopen
Als je een downloadbundel maakt, dan moet dit met eigen prenten of rechtenvrije afbeeldingen zijn. Je mag dus geen prenten van internet gebruiken, want ook daar zit er auteursrecht op. Indien je prenten aankoopt en deze gebruikt in je bundel, dien je hiervoor een licentie te hebben.
Bij het verkopen van downloads, zit je met herhaaldelijke verkopen op afstand waar je winst uit kan halen en dien je hiervoor ingeschreven te zijn als zelfstandige ( in bijberoep). Dit is zowel in België als Nederland. Als je bent ingeschreven beschik je over een btw- of kvknummer.
Situatie 2: Website maken en downloads verkopen
Bij het maken van een website zijn er een aantal voorwaarden waaraan moet worden voldaan. Als het gaat om een informerende website waar je enkel ideetjes of gratis materiaal deelt dan mag dit.
Wanneer je echter downloads erop verkoopt of ernaar verwijst dan wordt je gezien als een webshop. Uiteraard moet je je ook hier voor inschrijven als zelfstandige ( in bijberoep).
Bij een webshop zijn er verplichte voorwaarden die vermeld moeten worden op je website.
Dit gaat over je btw- nummer, je naam, het herroepingsrecht en de GDPR- wetgeving ( wetgeving rond de privacy).
Situatie 3: Nieuwsbrieven versturen
Nieuwsbrieven vallen onder e-mailmarketing en worden verstuurd vanuit een bedrijf.
Bij nieuwsbrieven dienen mensen zich zelf in te schrijven en men moet zich ook gemakkelijk terug kunnen uitschrijven.
Er moet worden meegedeeld wat men in de nieuwsbrief mag verwachten, waarvoor men zich dus inschrijft en hoeveel en wanneer men deze zal ontvangen.
De nieuwsbrief kan informerend zijn, maar als je hier ook verwijst naar downloads of materialen dat verkocht worden, moeten er ook nog andere dingen vermeld worden. Zo moet de naam van de afzender vermeld worden en moet er ook gelinkt worden naar de website voor de regels rond de GDPR- wetgeving.
Je mag dus niet zomaar doen wat je denkt of omdat je ziet dat anderen het ook doen.
Zelf ben ik eerst bedrijfsbeheer gaan studeren om op de hoogte te zijn van alle regels.
Dus op de vraag ‘ Mag je als leerkracht downloads verkopen?’ is het antwoord.
JA, maar enkel als je hiervoor bent ingeschreven en een btw- of kvknummer hebt. Anders niet.
Ik weet dat er bepaalde platforms zijn die het verkopen van eigen materialen ( downloads) stimuleren en die de indruk geven dat het zomaar mag, maar dit is echter niet het geval.
Ook als je verkoopt via een bepaald platform dien je hiervoor ingeschreven te zijn en te beschikken over een btw- of kvknummer.
Voor zowel de verkoper als klant heb ik een aantal tips.
VERKOPER:
– INFORMEER je!: zoek uit wat mag en niet mag, wat je moet doen om in orde te zijn
– LEES de kleine letters of voorwaarden of laat deze doorlezen door iemand als je wil verkopen via een bepaald platform.
KLANT:
– CONTROLEER! : Voor je tot een aankoop overgaat, controleer dan aub of het wel veilig is. Staan er voorwaarden op de website? Wat zal er met je gegevens gebeuren?, …
Wist je dat je op de kruispuntbank der ondernemingen in België dit kan controleren? Wanneer die persoon erin vermeld staat, dan zit je veilig.